Kawa Czy Herbata?

Naturalna kawa korzystnie wpływa na układ nerwowy, spowalnia procesy starzenia i przeciwdziała nowotworom.

Wstaję rano, idę do kuchni i nastawiam ekspres… kawa, kawa, kawusia!!! 
To mój poranny rytuał, najpierw kawa, reszta może zaczekać. Też tak macie?

Jeśli u Was jest podobnie, to należycie do blisko 75% Polaków, którzy deklarują picie przynajmniej jednej filiżanki tego aromatycznego napoju dziennie. Statystyczny Kowalski spożywa ok 3 kg kawy rocznie, dla porównania statystyczny Schmidt spożywa jej 10 kg, a Eriksson aż 15, biorąc pod uwagę statystyki zajmujemy 11 miejsce na świecie. Oczywiście oprócz wielbicieli małej czarnej znajdą się również jej przeciwnicy z argumentami, że kawa jest niezdrowa, powoduje nadciśnienie i przebarwia szkliwo zębów. Trudno się z nimi nie zgodzić, jednak nie taki diabeł straszny, o czym postaram się Was przekonać.

Jaką kawę pijecie? Espresso? Americano? Cappuccino? Czy może wolicie na bogato, irish coffee, carramel frappuccino? Z cukrem czy bez? Mleko? Ciasteczko do kawy?

Nie sposób wymienić wszystkich rodzajów kawy i możliwych kombinacji składników, które do niej dodajemy. Baristą nie jestem, dlatego na temat gatunków kawy, stopnia palenia i mielenia ziaren się nie wypowiadam, ale mogę Wam zdradzić, która jest najzdrowsza. 
Oto Ona-świeżo mielona, parzona w ekspresie wysokociśnieniowym lub kawiarce, aromatyczna kawa bez dodatku mleka i cukru.

Liczne badania prowadzone w wielu ośrodkach na świecie wskazują, że wypijanie 2-3 filiżanek kawy dziennie nie tylko nie szkodzi, ale ma korzystny wpływ na układ nerwowy, spowalnia procesy starzenia
i przeciwdziała nowotworom. Dotyczy to jednak kawy z ekspresu, nie rozpuszczalnej, a już na pewno nie „kawy 3w1”.

Nie wyobrażam sobie poranka bez mocnej, aromatycznej kawy z ekspresu w moim ulubionym kubku. Nic tak nie rozjaśnia umysłu i nie dodaje energii. Czy oby na pewno nic? Teraz zapewne ucieszą się miłośnicy herbaty 🙂 Tak, herbata ożywia ciało i umysł!!!

Herbata opóźnia procesy starzenia, przeciwdziała wielu chorobom i ułatwia redukcję tkanki tłuszczowej.

3 miliardy wypijanych filiżanek dziennie, 1 000 000 $ za kilogram najdroższej na świecie herbaty Da Hong Pao, 8 900 $ za filiżankę popołudniowej herbaty w hotelu Ritz Carlton w Hong Kongu… Niezliczone gatunki i sposoby przyrządzania. Pod względem jej spożycia zajmujemy
3 miejsce na świecie. Uwielbiamy herbatę za jej smak i aromat, ale czy znamy jej prozdrowotne właściwości?
Herbata jest źródłem katechin, niezwykle cennych związków chemicznych charakteryzujących się licznymi właściwościami prozdrowotnymi przy jednoczesnym braku toksycznego działania. Są to jedne z najsilniejszych antyoksydantów (przeciwutleniaczy) hamujących powstawanie wolnych rodników. Czym są wolne rodniki? To bardzo aktywne cząstki powstające
w wyniku procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, ich źródłem jest min.: wysoko przetworzona żywność, pryskane i nawożone warzywa i owoce, chipsy, frytki, dym papierosowy, spaliny samochodowe itp. Wolne rodniki działają destrukcyjnie na materiał genetyczny i wszystkie komórki organizmu, nasilają procesy starzenia, są także przyczyną wielu chorób, w tym chorób nowotworowych.

Dzięki zawartości katechin herbata wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jakie jeszcze korzyści niesie za sobą picie herbaty?

  • Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo
  • Przeciwdziała miażdżycy i wielu chorobom serca, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe
  • Obniża ciśnienie krwi i zapobiega rozwojowi nadciśnienia
  • Korzystnie wpływa na poziom cukru, dzięki czemu przeciwdziała cukrzycy
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Hamuje absorpcję lipidów korzystnie wpływając na poziom tkanki tłuszczowej, wspomaga odchudzanie

Wysoka zawartość kofeiny (teiny) korzystnie wpływa na samopoczucie, poprawia koncentrację i pamięć oraz usuwa zmęczenie. Dzięki zawartości taniny usuwa z organizmu toksyny i metale ciężkie, a dzięki zawartości łatwo przyswajalnego fluoru wzmacnia zęby.
Po jakie herbaty najczęściej sięgamy i jak powinny być one parzone, aby wyzwolić z nich to, co najcenniejsze dla zdrowia i dobrego samopoczucia?
Herbata czarna
Doskonale pobudza i odtruwa organizm oraz wzmacnia zęby i działa bakteriobójczo. Listki zalewamy wodą o temp. ok 85 0C i parzymy pod przykryciem 3-5 min.
Herbata zielona
Najzdrowsza z herbat, najlepiej oczyszcza organizm z toksyn
i przeciwdziała procesom starzenia. Reguluje ciśnienie krwi, chroni serce
i wykazuje działanie antywirusowe. Listki zalewamy wodą o temp. ok 80-90 0C i parzymy pod przykryciem 3-5 min.
Herbata czerwona Pu-erh
Polecana wspomagająco w odchudzaniu. Reguluje ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, ogranicza wchłanianie tłuszczów oraz poprawia pamięć
i koncentrację. Zalewamy ją wrzątkiem, parzymy pod przykryciem 3-5 min i pijemy bez cukru.
Herbata biała
Wykazuje działanie zbliżone do zielonej herbaty. Można ją kupić w postaci finezyjnie przygotowanych kulek o różnych kształtach i aromatach. Parzymy pod przykryciem 7-10 min w temp. 85 0C.

Herbata biała

Herbatę najlepiej kupować na wagę w herbaciarniach, kawiarniach lub sklepach zielarskich, jest ona zdrową i smaczną alternatywą dla kawy.

Ten i inne artykuły znajdziesz również na
https://www.doz.pl/wiedza/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *