W toku ewolucji wykształciliśmy w sobie szereg mechanizmów związanych min. z naprzemiennością dnia i nocy oraz pór roku, które funkcjonując niezależnie od nas składają się na tzw. naturalny zegar biologiczny.
To właśnie dzięki zaprogramowanym rytmom dobowym organizm dostosowuje swoje funkcje oraz aktywność do określonej pory dnia i nocy, a także pór roku. To, że wieczorem chce nam się spać a wiosną i latem aż chce się żyć nie jest przypadkiem. W drodze do wymarzonej sylwetki prawidłowa dieta, suplementacja i aktywność fizyczna, prowadzona w oparciu o kilka podstawowych zasad chronoodżywiania stanowi klucz do sukcesu. Niezależnie od tego, czy jesteś osobą aktywną fizycznie, uprawiasz sport, czy raczej nie lubisz się przemęczać, tych klika prostych zasad ułatwi Tobie osiągnięcie wyznaczonego celu.
Śniadanie 6:30-9:00
drugie śniadanie 3 godziny później
Najlepszą porą na śniadanie jest poranek, 6:30-9:00, w ciągu 1-2 godzin po przebudzeniu. „Jedz za dwóch”, to powinien być Twój najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia, składający się z pełnowartościowych produktów węglowodanowych, zawierających cukry złożone (pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, kasze itp.) oraz tłuszcze (tłuste ryby, masło, orzechy, oliwa z oliwek, olej kokosowy itp.), które są długo trawione przez co dostarczają energii przez cały dzień i wpływają korzystnie na regenerację organizmu.
Możesz podzielić je na dwie części i zabrać ze sobą jako drugie śniadanie.
Obiad 12:30-15:00
Obiad spożywaj 4-6 godzin po śniadaniu, 12:30-15:00. Niech będzie to średnio obfity posiłek bogaty w produkty wysokobiałkowe (chude mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych itp.) i węglowodanowe mączno-skrobiowe (makarony, ryż, ziemniaki, marchewka, fasolka szparagowa, kiszonki-naturalne probiotyki itp.), wzbogacone zdrowymi olejami roślinnymi.
Podwieczorek 16:00-17:00
16:00-17:00 to najlepszy czas na podwieczorek, spożywaj go 4-5 godzin po obiedzie, niech będzie lekki, bogaty w produkty o dużej zawartości cukru, tłuszcze roślinne
i witaminy (owoce, soki, gorzka czekolada, konfitury-najlepiej domowe itp.).
Kolacja 18:00-20:00
Kolację spożywaj min. 1,5 godziny po podwieczorku i min. 1,5-3 godzin przed snem, 18:00-20:00. To Twój najmniej obfity posiłek w ciągu dnia, oparty na lekkostrawnych produktach niskotłuszczowych, bogatych w białko i długo przyswajalne węglowodany (ryby, owoce morza, chude wędliny, chudy twaróg, warzywa itp.)